Rond de middellandse zee

N 38° 12' E 15° 15'

Messina

September 30, 2011

 

Om 8u wuiven we Ann en Ludo uit bij het busje dat hun naar de luchthaven van Catania zal brengen en we staan er terug alleen voor…

Wat zijn we vertroeteld geworden! Onze scheepsmaten hebben niet alleen meegezeild, duisternis en onweer getrotseerd,  fenders gehangen, meertouwen geknoopt en aan pendilles gesleurd ; ze struinden ook nog de markten af op zoek naar delicatessen, toverden verrukkelijke maaltijden en hapjes tevoorschijn, poetsten de inox en –al zwemmend (!) – de waterlijn, maakten de mooiste foto’s en hielden stipt de blog bij! Kortom, we zijn verwend als was het een Club Med cruise, maar dan zonder de dansjes…;)( Hoewel? Hisse et ho, …!). Bedankt allebei.

Intussen zijn we deze zomer al 4 keer door de straat van Messina gezeild zonder de stad te bezoeken. De haven is erom berucht  woelig en slecht beschut te zijn maar er wordt nu juist enkele dagen extreem kalm weer voorspeld en dit is misschien een unieke gelegenheid: “Allons à Messine pêcher la sardine…”! We zeilen onder gennaker tot aan de straat, strijken de gennaker omdat de wind toeneemt en zeilen verder tot de stad, die meteen haar reputatie bevestigt door ons bij het aanmeren met hevige windvlagen te bestoken!

De haven heeft zeer lage,drijvende vingerpontons die aan drijvende steigers liggen. Alles deint heftig onderling en we vrezen zelfs op het ponton terecht te komen maar even plots gaat de wind weer liggen. Dan blijkt er ook nog stroming dwars op de havenkom te staan en ook de golven van de ferry’s rollen vrolijk binnen. Het vergt veel denk- en bindwerk voor we ons bootje veilig durven achterlaten voor een eerste verkenning . Van de oude stad is niet veel meer over na twee aardbevingen en zware bombardementen. De gebouwen zijn laag gehouden en de straten zeer breed ter beveiliging tegen aardschokken maar dit maakt oversteken levensgevaarlijk  want het aanstormend verkeer erkent geen zebrapaden!

Gelukkig heeft het plein rond de dom met zijn imposante gevel  en de maniëristische Orionfontein  wel een authentieke  mediterrane  sfeer weten te bewaren. De Campanile(van 1933, in fantasiegotiek) staat naast de dom en bevat het grootste mechanische uurwerk en de grootste astronomische klok ter wereld (van de firma Ungerer). Maar vanavond zijn de deuren dicht.

 

previous entrynext entry

Comments

Please sign-in to post a comment.

If you are not yet registered please Register Now.